Loading
Pzt - Cmt: 09:00 - 20:00
Tireli & Savaş Hukuk BürosuTireli & Savaş Hukuk BürosuTireli & Savaş Hukuk Bürosu
0506 691 0917
Park Office - Bayraklı / İZMİR

Yoklama Kaçağı Nedir?

yoklama kaçağı cezası

Askerlik çağına gelmiş her yükümlü; askerliğe elverişli olup olmadığı, eğitim ve meslek durumları gibi kriterlerin tespiti için askerlik yoklaması yaptırması zorunludur. Yoklama kaçağı; sevke tabi olduğu yıl içerisinde yukarıda belirtilen kriterlerin tespiti için bağlı bulunduğu askerlik şubesine zamanında müracaat etmeyenler için kullanılan bir tabirdir.

Asker Kaçağı Olmak ve Cezası

Asker kaçağı olmak, askerlik görevini yerine getirme zamanı gelmesine rağmen bu görevi yerine getirmek için askerlik şubesine müracaat etmeyen bireyler için kullanılan bir tabirdir. Asker kaçağı bireyin yakalanması halinde cezai yaptırımlar uygulanabilir. Bu cezalar para cezası olabileceği gibi, zorunlu askerlik görevinin de başlatılmasını kapsayabilir.

Bakaya Kalmak ve Anlamı

Sevke tabi olduğu halde sevkini yaptırmayanlar ile sevk edildiği birliğe katılmayanlara bakaya denir. Bakaya kalmak tabiri, askerlik çağına girenlerden son yoklamalarını yaptırarak askerlik kararı aldırdıkları hâlde çağrıldıklarında gelmeyen veya gelip de kıtalarına gitmeden toplandıkları yerlerden ayrılanların durumunu anlatan bir tabirdir.

Zorla Askerlik Yaptırılabilir mi?

Türkiye’de askerlik, yasal olarak zorunlu bir görevdir. Askerliğe gitmemenin cezası, para cezası olarak uygulanabilir ancak zorla askere alınma gibi bir sonuçla karşılaşılması günümüzde mümkün değildir. Kişi ister yoklama kaçağı isterse bakaya olsun kolluk kuvvetleri tarafından zorla askere götürülemezler. Uygulamada kolluk kuvvetleri bakayaları yakaladıktan sonra tutanak imzalatıp serbest bırakırlar çünkü kimse askere zorla götürülemez.


Yoklama Kaçağı ve Bakaya Farkı Nedir?

Yoklama kaçağı; yoklamasının yapılması esnasında askerlik şubesine gelmeyenler ve gelmemesinde de haklı bir gerekçe sunmayan kişilerdir. Bakaya ise; yoklamasını yaptırmış, askere sevk için çağrılmış ancak herhangi bir haklı nedeni olmadan sevkin son gününe kadar askerlik şubesine gelmeyenlere denir.

Yoklama Kaçağı Cezasının İptali ve Silinmesi

Yoklama kaçağı para cezasının iptali veya asker kaçağı cezasının silinmesi, belirli şartlar altında mümkün olabilir. Özellikle sağlık problemleri gibi meşru mazeretlerin bulunması durumunda, cezaların iptal edilmesi gündeme gelebilir.




SSS (Sıkça Sorulan Sorular)


3 kez yoklama kaçağı yakalanmak ne anlama gelir?


Yoklama kaçağı bir bireyin 3 kez yakalanması, cezai yaptırımların daha da ağırlaşmasına sebep olmaktadır.


Asker kaçağıyım yakalanırsam ne olur?

Asker kaçağı bir bireyin yakalanması durumunda, askerlik görevini derhal yerine getirmesi talep edilebilir ve/veya para cezası uygulanabilir.


Yoklama kaçağı ne zaman askere gider?


Yoklama kaçağının askere gitme süreci, yakalandığı tarihe ve askerlik şubesinin takdirine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.


Asker kaçağı cezası silinir mi?


Belirli şartlar altında, özellikle meşru mazeretlerin sunulması halinde, asker kaçağı cezası silinebilir veya indirilebilir.


Yoklama kaçağı askerlik şubesine giderse ne olur?

Yoklama kaçağı bireyin askerlik şubesine giderek durumunu düzeltmek istemesi, olumlu bir adım olarak değerlendirilir ve uygun süreç başlatılır.

Yoklama kaçağı olanlar bedelli askerlik yapabilirler mi?

Yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olup bedelli askerlik hizmetinden yararlanabilecek, ancak bunun için “ek bedel” ödemeleri gerekecek. Bu durumdakiler, normal bedelli askerlik ücretinin yanı sıra, yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kaldıkları tarihten, bedelli askerlikten yararlanmak için başvurdukları tarihe kadar geçen sürenin her bir yılı için, 40 bin ek gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucunda elde edilen miktar kadar ek bedel ödeyecek.Sonuç

Yoklama kaçağı yahut bakaya suçunu oluşturabilecek unsurlara mahal vermemek adına bu husustaki takibin dikkatli olarak yapılmasına özen gösterilmelidir.

Leave A Comment

Bizi Arayın